De financiële administratie

De financiële administratie

 Print

Als zelfstandig ondernemer ben je verplicht om een ‘deugdelijke administratie’ op te zetten. Maar wat is een deugdelijke administratie precies? Volgens de Belastingdienst bestaat de administratie in ieder geval uit:

Hierin leg je alle financiële transacties vast. Bijvoorbeeld ontvangen inkoopfacturen of betalingen. Bewaar daarom ook alle bonnen van zakelijke uitgaven. Onkosten zijn namelijk aftrekbaar van je winst. Het grootboek geeft inzicht in de kosten en opbrengsten van je onderneming.
Hierin houd je alle openstaande facturen van je klanten en leveranciers bij.

Als je goederen inkoopt en verkoopt, houd je hierin je voorraden en de waarde ervan bij. Dit is verplicht, maar daarnaast ook handig voor je eigen overzicht.

Hierin houd je alle inkoop- en verkoopfacturen bij. Het is natuurlijk ook belangrijk dat jij zelf facturen kunt maken. Hiervoor heb je diverse online tools.

Heb jij personeel? Dan moet je ook een loonadministratie opzetten.

Alle afspraken die je maakt en vastlegt in contracten en/of overeenkomsten dienen bewaard te worden in je administratie. Denk hierbij aan afspraken met leveranciers of klanten.


Belang van een goede administratie

Je bent verplicht een goede administratie bij te houden, maar ook voor jezelf als ondernemer is het fijn om de administratie op orde te hebben. Door een overzichtelijke administratie heb je een duidelijk inzicht in je inkomsten en uitgaven, het helpt je bij het doen van de belastingaangifte en het helpt je bij het profiteren van de fiscale voordelen voor ondernemers. Door middel van je administratie kun je aantonen dat je hier recht op hebt.

Bewaarplicht

De bewaarplicht voor je administratie is 7 jaar. Dat geldt niet alleen voor ondernemers, maar voor iedereen. Bij onroerend goed is de bewaarplicht zelfs 10 jaar. Bewaren mag fysiek, maar ook digitaal. In principe bewaar je alle gegevens in de originele vorm. Doet een administratiekantoor jouw administratie? Dan gelden dezelfde bewaartermijnen.

Vragen over jouw eigen bedrijf?

Inzicht is de belangrijkste factor bij het nemen van financiële beslissingen. Heb je vragen over jouw eigen bedrijf? Stel deze hier en ontvang antwoord van de beste adviseurs. Vrij en zonder voorwaarden!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Eigen bedrijf starten

Bekijk alle onderwerpen

Hoe bespaar ik geld?

Een bedrijf starten is al duur genoeg

Welke kosten zijn niet nodig?

Deel deze
pagina