Klaar voor carnaval?

Doe de carnavalscheck!

 Print

De echte carnavallers kijken al een jaar uit naar het carnavalsweekend. Waarschijnlijk ben jij samen met je vrienden al maanden bezig met de voorbereidingen. Naast het uitzoeken van je verkleedoutfits werken jullie natuurlijk ook hard aan jullie eigen praalwagen. Speciaal voor de carnavalvierders die alle vrije uurtjes in de bouw van de praalwagen steken, hebben we de carnavalscheck samengesteld. Doorloop de vijf stappen en je weet zeker dat het ook dit jaar weer een geslaagd feest wordt! 

Bij het bouwen van een praalwagen is het belangrijk dat je een goede stalling hebt. Je steekt behoorlijk wat uren in het bouwen van de wagen en dan wil je graag werken in een garage of schuur waar je de ruimte hebt en waar het veilig is. Maar als eigenaar van de garage of schuur wil je wel graag dat de stalling is verzekerd wanneer er iets gebeurt tijdens het bouwen van de praalwagen. Want bij het bouwen worden er nogal wat handelingen verricht die schade kunnen toebrengen; er wordt gelast, geslepen en geverfd. Wat als het misgaat?

Geef als eigenaar van de stalling aan je opstalverzekering door dat er een praalwagen in je garage of schuur wordt gebouwd en dat hierdoor het pand tijdelijk op een andere manier wordt gebruikt. Vaak past dit prima binnen je verzekering en betaal je hier geen extra premie voor. Ook hoef je dan geen discussie te voeren als de stalling afbrandt, omdat er bijvoorbeeld is gelast.

Let tijdens het bouwen van je praalwagen goed op de veiligheid. Bouw in een veilige omgeving, maar zorg er ook voor dat je veilig werkt. Werk volgens de arbowetgeving.

Bouw je aan een wagen in verenigingsvorm? Dan is het verstandig om als vereniging een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Bovendien is het raadzaam voor iedere particuliere persoon (en zeker de ‘carnaval-doe-het-zelver’) om een ongevallenverzekering af te sluiten. Daarmee dek je het financiële risico na een ongeval af. Je kunt namelijk niet in alle gevallen makkelijk stellen of derden daadwerkelijk aansprakelijk zijn voor de geleden schade. Check ook even wat jouw gemeente geregeld heeft: veel gemeentes hebben een vrijwilligersverzekering waarmee ze bepaalde risico’s voor alle vrijwilligers in hun gemeente in één keer verzekeren. 

Tot slot: let er ook op dat wat je bouwt veilig is tijdens het gebruik van de wagen. Passagiers moeten zonder risico op en in de wagen kunnen staan, maar ook de toeschouwers mogen geen gevaar lopen door bijvoorbeeld loshangende materialen of onderdelen die van de wagen kunnen vallen.

Zolang je praalwagen in de stalling staat, valt deze onder de opstalverzekering van de eigenaar van de stalling (wel even doorgeven aan de verzekeraar). Maar je wilt je praalwagen natuurlijk ook graag verzekeren wanneer je deelneemt aan de optocht. Er zitten immers veel waardevolle spullen aan en op de wagen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de (gehuurde) geluidsapparatuur. Deze kan schade oplopen of gestolen worden. De financiële gevolgen kunnen dan groot zijn voor de vereniging of groep. En hoe zit het met de risico’s wanneer je je met de wagen op de weg bevindt?

Verschillende verzekeringsmaatschappijen bieden je de mogelijkheid om je praalwagen te verzekeren: met de praalwagen- of carnavalsverzekering. Over het algemeen verzekeren deze verzekeringen hetzelfde; je voorkomt eigen financiële schade, maar zorgt er ook voor dat een slachtoffer niet met lege handen achterblijft. Wel kan er verschil zitten in de voorwaarden per verzekering: is alleen deelname aan de optocht verzekerd (of ook de rit van en naar de startplaats), zijn de passagiers in- of op de praalwagen verzekerd (en waarvoor), wat als er een toeschouwer wordt aangereden?

Het is goed om van tevoren te informeren naar de voorwaarden van een praalwagen- of carnavalsverzekering . Zo weet je zeker dat je verzekert wat voor jou van belang is. Het kan ook zijn dat je de praalwagen huurt. Controleer in dat geval of er in het huurcontract iets staat over de verzekering.

Controleer voor je de weg op gaat of het trekkend voertuig technisch in orde is. Wanneer je een praalwagen- of carnavalsverzekering afsluit waarbij het trekkend voertuig ook onder de dekking valt, ben je vaak verplicht om het trekkend voertuig technisch te laten keuren.

Check als eigenaar van het trekkend voertuig of de verzekering van je voertuig ook het meerijden aan de optocht dekt. Tractoren zijn bijvoorbeeld vaak uitsluitend verzekerd voor landbouwgebruik. Kijk daarom van tevoren na welke risico’s je loopt als eigenaar. Welke maatregelen moet je nemen om goed verzekerd te blijven als je je (landbouw)voertuig inzet bij een carnavalsoptocht?

Of je nu meedoet aan de optocht of toeschouwer bent: ook tijdens carnaval gelden de gewone verkeersregels. Houd als bestuurder van het trekkend voertuig (uiteraard heb je een rijbewijs voor het voertuig dat je bestuurt) afstand van je voorganger in de optocht. Let ook op enthousiaste toeschouwers die ineens kunnen oversteken (denk aan kinderen!). En - waarschijnlijk overbodig - ook nu is het verboden om als bestuurder alcohol te drinken.

Als toeschouwer is het verstandig om erop te letten dat je enige afstand van de praalwagens houdt. Bedenk dat de wagens vaak groot zijn en dat de bestuurder daardoor last kan hebben van verschillende dode hoeken. Steek ook niet zomaar over. Het feestgedruis speelt zich misschien wel af op straat, maar er kunnen zich op straat ook nog gewone verkeersdeelnemers bevinden.

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Praalwagen verzekeren?

Voorkom een financiële kater

Deel deze
pagina