Brandschade in je bedrijf

Gevolgen, voorkomen en verzekeren

Hoe voorkom ik brandschade?

Brandschade voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen

 Print

De risico’s op en mogelijke gevolgen van brandschade zijn voor alle ondernemers verschillend. Zo heeft de vuurwerkspecialist een ander risicoprofiel dan de leverancier van mineraalwater. Type werkzaamheden en locatie hebben dan ook grote invloed op de eisen die de verzekeraar aan jouw onderneming stelt. Brandschade voorkomen doe je in de eerste plaats door de checks te doen die bij je bedrijfsverzekeringen horen.

Check, check, double check

In de polisvoorwaarden en de clausules staat vermeld hoe vaak je een controle moet uitvoeren op brandblussers, alarminstallatie en elektrische installatie. Controleer je niet volgens deze voorwaarden, dan ben je in geval van schade niet verzekerd. Hetzelfde kan gelden voor bijvoorbeeld de opslag en afvoer van afval, dat te dicht bij de gevel van het bedrijfspand staat.

Hoewel niet uitputtend en niet op elk bedrijf van toepassing, is er een aantal checks ter voorkoming van brand en brandschade.

  1. Check de alarminstallaties en hoe vaak je een controle moet uitvoeren van de verzekeraar (zie hier)
  2. Check de geldigheid van het certificaat van de alarminstallatie
  3. Check de brandblussers en hoe vaak je een controle moet uitvoeren van de verzekeraar (zie hier)
  4. Laat de kwaliteit van de elektrische installatie checken door een erkend installateur (let daarbij op de gestelde norm)
  5. Check de opslag en afvoer van afval (hoeveel meter van de gevel dient brandbaar afval minimaal opgeslagen te worden?)
  6. Ruim spullen op, gebruik metalen afvalcontainers, voorkom brandstichting, voorkom ophopingen van kabels en stekkerdozen, gebruik vlamdovende afvalbakken en asbakken in rookruimtes… Check?
  7. Check… iedere dag!

Vragen over of hulp nodig bij brandschade?

Finfin van Adfiz geeft inzicht in de meest voorkomende situaties. Andere vragen of hulp nodig? Stel je vraag aan één van de aangesloten onafhankelijk financieel adviseurs. Anoniem en kosteloos.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Wat zijn de gevolgen van brandschade?

Naast schade aan je pand kun je ook inkomsten mislopen

Lees meer

Deel deze
pagina

2
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?