Brandschade in je bedrijf

Gevolgen, voorkomen en verzekeren

"Zij-aan-zij staar ik met de directie naar de brand"

Verhaal uit de praktijk

 Print

In de nacht van 9 op 10 oktober 2013 legt een enorme brand Moderna Textielservice in as. Met een verzekerde schade van 35 miljoen euro is de brand in Gramsbergen één van de grootste dat jaar in Nederland. Hoewel het alweer jaren geleden is, staat het mij bij als gisteren. Zij-aan-zij staar ik met de directie naar de rook en het vuur. Zelfs op veilige afstand voel ik de warmte. Samen met de directie hebben we de ordners met contracten nog uit het kantoor kunnen halen. Maar het bedrijf is niet meer te redden. De vlammen zijn te snel…

Behalve de warmte van de brand voel ik nog iets: de verslagenheid. Vijftig jaar heeft de familie Olsman er keihard voor gewerkt en nu gaat het bedrijf binnen twee uur in rook op. Het is de broodwinning van 240 werknemers en hun gezinnen. Ik voel en besef die grootste en overheersende angst: dit overleven we niet! Maar wat kan ik doen? Hoe kan ik helpen? Geruststellen. ‘Met de verzekeringen zit het wel goed…’ En al die nacht maakt de verslagenheid plaats voor vastberadenheid!

Café Bolte in Gramsbergen wordt ingericht als coördinatiecentrum. Elke dag ben ik er en ik schud tientallen handen. De beursmakelaar komt langs, verzekeringsexperts, onderzoekers die de toedracht van de brand moeten vaststellen... En medewerkers, natuurlijk. Moderna-mensen. Ik stem af en stel gerust. Met de verzekeringen zit het wel goed, herhaal ik. Sprake is immers van een vaste taxatie van gebouw en inventaris. Het betekent dat de nieuwwaarde van onder meer machines en gebouwen in de taxatierapporten staat en die waarde wordt uitgekeerd. Punt. Bovendien is twee jaar bedrijfsschade verzekerd. Moderna heeft zo alle mogelijkheden om de bedrijfsvoering weer op te pakken.

Drie jaar zijn nu voorbij. Moderna Textielservice is één van de meest duurzame textielservicebedrijven van Europa. Met een nieuw pand en met nieuwe machines. Een deel van het verleden is weliswaar verwoest, maar omdat Moderna zo goed was verzekerd, kreeg ze er een nieuwe toekomst voor terug. Is dit dankzij de verzekeringen en de verzekeraars? Ja, ook wel natuurlijk. Maar allereerst en bovenal heeft Moderna dat geweldige verleden en die nieuwe toekomst aan zichzelf te danken. Door verantwoord te ondernemen, waarbij preventie en verzekeren ontzettend veel aandacht kregen van de directie en men de adviezen altijd opgevolgd heeft. Op deze manier was Moderna goed voorbereid op een allesvernietigende brand.

 

André Beukelman

Vragen over of hulp nodig bij brandschade?

Finfin van Adfiz geeft inzicht in de meest voorkomende situaties. Andere vragen of hulp nodig? Stel je vraag aan één van de aangesloten onafhankelijk financieel adviseurs. Anoniem en kosteloos.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Wat zijn de gevolgen van brandschade?

Naast schade aan je pand kun je ook inkomsten mislopen

Lees meer

Deel deze
pagina