Bliksemschade

Voorkomen en oplossen

Voorkom bliksemschade met deze tips!

 Print

Een heerlijke warme zomerdag kan bruut worden verstoord door een fikse onweersbui. Bliksemschade kan je veel geld gaan kosten. Voorkom bliksemschade met deze tips!

Als je niet in de stad of in de buurt van hoge gebouwen of masten woont is het raadzaam om een bliksemafleider op je huis te plaatsen. Een bliksembeveiliger kan je helpen bij de keuze van een bliksemafleider en het aanleggen ervan.

Als de bliksem inslaat kunnen de stoppen doorslaan of –branden. Haal alle stekkers uit de stopcontacten en schakel de hoofschakelaar uit om brand in elektrische apparaten te voorkomen.

Als de onweer inslaat in de telefoon- en internetkabel bij jou in de omgeving kan er via de kabels brand ontstaan in je huis na een blikseminslag. Hiervoor hoeft de bliksem niet in jouw huis te slaan.

Als bliksem inslaat kan deze door de waterleidingen jouw huis bereiken. Vermijd tijdens het onweer dus stromend water en laat de afwas even staan.

Slaat de bliksem in een boom, dan is er een kans dat de boom als het ware ontploft door de grote weerstand die de stroom ondervindt in de stam. Parkeer je auto niet onder een boom als er onweer wordt verwacht.

Bliksemschade

Wat te doen bij bliksemschade?

  • Probeer schade te beperken
  • Informeer je adviseur
  • Bewaar beschadigde apparaten

Deel deze
pagina