Beleggingsverzekering
Hoe zit het ook alweer?
Wat kan ik doen om mijn beleggingsverzekering te verbeteren?
8 manieren om meer rendement te behalen
Haal meer uit je beleggingsverzekering. Als je er op tijd bij bent kan eventuele achterstand [doe de check hier] nog ingehaald worden. 8 dingen die je hiervoor kunt ondernemen. Let wel goed op wat elke optie in jouw specifieke situatie betekent. Bijvoorbeeld fiscaal.
Om een hoger eindkapitaal te bereiken kan je ervoor kiezen om een extra storting te doen in een bestaande polis. Let hierbij wel op de polisvoorwaarden (sommige verzekeraars rekenen hier een extra bedrag voor) en eventuele fiscale consequenties.
Bij de meeste verzekeraars mag je gratis switchen van beleggingsfonds. Door bijvoorbeeld te switchen naar een fonds met een hoger risicoprofiel met mogelijk ook een hogere eindopbrengst kan je misschien je eindkapitaal alsnog halen. Zonder dat je direct meer premie hoeft te betalen. Uiteraard zitten hier wel risico’s aan. Een fonds met meer risico kan ook harder dalen.
Je kunt ook kiezen voor een fonds met een minimumgarantie om juist meer zekerheid te hebben over een bepaald (lager) eindkapitaal.
Houd bij je keuze goed voor ogen wat je doel is en wat de consequenties zijn als je dit doel niet haalt. Het maakt verschil of je spaart om je hypotheek af te lossen, pensioen aan te vullen of gewoon voor een luxe-extraatje met fiscaal voordeel.
De meeste beleggingsverzekeringen keren een bedrag uit bij overlijden. Dat kan een deel zijn van de opgebouwde waarde of een vooraf vastgesteld bedrag. Ook is in sommige gevallen premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid meeverzekerd. Een risicodekking kost altijd geld, maar in sommige gevallen is het onnodig duur en zorgt het mogelijk zelfs voor een leegloop van je verzekering. Het aanpassen of het beëindigen van je dekking kan dus je beleggingsverzekering verbeteren.
Bedenk wel goed welke dekking je wilt houden. Je wil niet dat als je eerder overlijdt je je opgebouwde kapitaal kwijt bent. En als je arbeidsongeschikt raakt dan wil je misschien dat de opbouw door gaat. Bekijk goed de opties om toekomstige teleurstellingen te voorkomen.
Als je een polis premievrij maakt betekent dat je de premiebetaling (je periodieke inleg) stopt terwijl je verzekering gewoon blijft doorlopen. Het geld dat je zo bespaart kun je op een andere manier sparen of beleggen.
Als je je beleggingsverzekering nog niet zo lang hebt kan premievrij maken fiscale gevolgen hebben. Daarnaast kan het gevolgen hebben voor een eventuele garantie en kan je verzekeraar na het premievrij maken nog steeds kosten in rekening blijven brengen. Vallen de beleggingsresultaten tegen, dan bestaat de kans dat de waarden van de polis steeds verder afneemt. Dit heet het inteereffect. Bekijk goed wat in jouw situatie van toepassing is.
Als het recht op afkoop in je polisvoorwaarden is opgenomen kun je je verzekering afkopen. Je beëindigt dan je verzekering en het gespaarde bedrag komt dan in een keer vrij en is voor jou. Je kunt dit bedrag op een andere manier sparen of beleggen.
Let op: je hebt na afkoop geen beleggingsverzekering meer. Dit betekent ook dat je bijvoorbeeld bij overlijden geen dekking meer hebt. De verzekeraar kan afkoopkosten in rekening brengen. En meestal moet je over het vrijgekomen bedrag veel inkomstenbelasting betalen. Premievrij maken kan dan fiscaal voordelig zijn.
De afkoopwaarde van je verzekering kun je bij dezelfde verzekeraar storten in een ander product met minder hoge kosten). De verzekering kan dan (afhankelijk van de productmogelijkheden) worden voortgezet met dezelfde premies en risicodekkingen. De aanbieders bieden ook bankspaarproducten waar je de afkoopwaarde in kunt overhevelen.
Let wel op of je eventuele risicodekkingen voor overlijden of arbeidsongeschiktheid in stand wilt houden. Check ook of oversluiten fiscale gevolgen heeft. Bovendien heeft een bankspaarproduct andere kenmerken dan een verzekeringsproduct.
Voor het oversluiten van je beleggingsverzekering bij dezelfde verzekeraar zal de verzekeraar in principe geen kosten rekenen. Ook geen afkoopkosten.
De afkoopwaarde van je huidige verzekering kun je ook bij een andere verzekeraar inbrengen. Bijvoorbeeld omdat je verwacht daar minder risico te lopen, de kosten gunstiger zijn of je meer rendement verwacht te kunnen behalen.
Let wel op of je eventuele risicodekkingen voor overlijden of arbeidsongeschiktheid in stand wilt houden. Check ook of oversluiten fiscale gevolgen heeft.
Let op: sommige aanbieders rekenen afkoopkosten als je vertrekt naar een andere aanbieder. Tel die kosten mee als je een berekening maakt.
Een nieuwe verzekering of bankspaarrekening afsluiten zonder inbreng van de afgekochte polisvoorwaarde kan voor de toekomst een goede oplossing zijn.
Let op: Vergeet niet je ‘oude polis’ bij deze keuze mee te nemen, wat doe je daar mee?