Beleggingsverzekering

Hoe zit het ook alweer?

Beleggingsverzekering of woekerpolis

Wat is het ook al weer en wat heb ik?

 Print

Heb je een beleggingsverzekering? Dan is het belangrijk dat je checkt of die wel oplevert wat je verwacht. En dat begint met de vraag: hoe zit het nu eigenlijk met beleggingsverzekeringen? Finfin van Adfiz zet de belangrijkste informatie op een rij.

Met een beleggingsverzekering spaar je voor later door premie te beleggen via een levensverzekering. De waarde wordt aan het eind van de looptijd van de verzekering uitgekeerd. Beleggingsverzekeringen worden meestal gebruik voor het aflossen van een hypotheek of voor het sparen voor de oude dag. Maar ook veel spaarloonproducten en studieplannen zijn beleggingsverzekeringen.

In goede economische tijden kan het eindbedrag van een beleggingsverzekering flink oplopen, maar in slechtere tijden valt het einddoel vaak lager uit dan waar je mogelijk op rekent. En dat blijkt nu. Verzekeraars en adviseurs gaan daarom in gesprek met de klant om te zien hoe hun persoonlijke situatie kan worden verbeterd. Heb jij al contact gehad met je verzekeraar of adviseur? Zo niet, vraag dan naar de mogelijkheden van een hersteladvies.

Er is de laatste jaren veel ophef geweest rondom beleggingsverzekeringen. Deze ophef staat ook wel bekend als ‘de woekerpolisaffaire’. Wanneer is je beleggingsverzekering nu een woekerpolis?

Verzekeraars gebruiken de premie niet alleen om te beleggen, maar ook om kosten en verzekeringspremies te betalen. Als deze kosten te hoog zijn wordt de beleggingsverzekering ook wel woekerpolis genoemd. Als je te hoge kosten hebt betaald, dan heeft de verzekeraar daar als het goed is intussen compensatie voor gegeven. De regelingen hiervoor hebben ze overlegd met de Ombudsman Financiële Dienstverlening en consumentenstichtingen. Je kunt op de site van de ombudsman checken hoe het met jouw beleggingsverzekering zit.

Let op! Ook als je geen te hoge kosten hebt betaald of als deze al gecompenseerd zijn is het belangrijk dat je checkt of je beleggingsverzekering oplevert wat je verwacht!

Met deze checklist kun je bepalen of actie in jouw geval zinvol (of zelfs noodzakelijk) is.

Je kunt op je polisblad, offertes, jaaroverzichten en andere informatie van je verzekeraar terugvinden of je een beleggingsverzekering hebt. Het gaat om polissen waarvan de eindwaarde afhankelijk is van de waarde van beleggingen.

Veel voorkomende beleggingsverzekeringen zijn:

  • Koopsompolissen
  • Beleggingshypotheken
  • Aan spaarloon gekoppelde beleggingsverzekeringen
  • Lijfrenteverzekeringen
  • Koopsompolissen
  • Pensioenverzekeringen
  • Spaarplannen
  • Studieverzekeringen

Op de website van Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD) vind je een overzicht van de beleggingsproducten van verzekeraars.

Nog vragen over jouw beleggingsverzekering?

Stel je vraag aan onafhankelijk adviseurs. Je ontvangt van maximaal 3 adviseurs in jouw regio een antwoord. Jij bepaalt daarna óf en met wie je in contact wilt komen.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.