Belastingaangifte doen

Leuker en makkelijker kunnen we het wel maken

Eerste Hulp bij Belastingaangifte

De meest gezochte antwoorden op een rij!

 Print

Zie jij door de bomen het bos niet meer? Deze Eerste Hulp Bij Belastingaangifte zet de meest gezochte antwoorden voor je op een rij!

 

De belastingaangifte over het jaar 2020 moet in 2021 worden gedaan tussen 1 maart en 8 mei. Heb je meer tijd nodig? Dan kan je uitstel tot 1 september aanvragen.

In veel gevallen ben je verplicht om aangifte te doen. Je bent verplicht als:

 • Je een brief met verzoek tot aangifte hebt ontvangen van de Belastingdienst (vaak gebeurt dit digitaal via MijnOverheid in je berichtenbox)
 • Je betaald werk hebt gedaan zonder dat de Belastingdienst dat weet
 • Je vermogen hebt: spaargeld, aandelen of een tweede woning
 • Je schulden hebt
 • Je denkt dat je belasting terugkrijgt (meer dan € 16) (bijvoorbeeld als je kinderen hebt, als je studeert of als je niet het hele jaar hebt gewerkt)
 • Je denkt dat je belasting moet betalen (meer dan € 48) (bijvoorbeeld als je inkomsten hebt waarover nog geen belasting is ingehouden)

In overige gevallen mag je zelf kiezen of je aangifte wilt doen. Het is dan niet verplicht, maar er bestaat nog steeds een kans dat je geld terugkrijgt (of moet betalen).

Je hebt een fiscaal partner als je samenwoont, meerderjarig bent en aan 1 of meerdere van onderstaande voorwaarden voldoet:

 • Je bent getrouwd of hebt een geregistreerd partnerschap of notarieel samenlevingscontract
 • Je hebt samen een kind, de ander heeft een kind die op hetzelfde adres woont of als de ander het kind heeft erkend
 • Je bent aangemeld als pensioenpartners
 • Je samen een woning hebt gekocht
 • Je vorig jaar ook al fiscaal partner was

Hoeveel je terugkrijgt van de Belastingdienst of hoeveel je moet betalen, hangt af van meerdere factoren. Bijvoorbeeld de hoogte van je inkomen, je eigen vermogen maar ook of je kinderen hebt, een eigen huis hebt, studeert of een jaar niet hebt gewerkt. 

Daarnaast zijn er best wat kosten die je mag aftrekken en waarover je dus geen belasting hoeft te betalen of waarover je zelfs belasting terug krijgt. Op de website van de Belastingdienst vind je welke soorten kosten je kunt aftrekken.Ook zijn er best wat heffingskortingen te verkrijgen. Dit zijn kortingen op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Bijvoorbeeld de heffingskorting voor groene beleggingen. Hier vind je alle soorten heffingskortingen.

Als je verplicht bent om belastingaangifte te doen (zie vraag 2), en je doet geen aangifte voor 8 mei 2021 en je vraagt ook geen uitstel aan, dan zul je in eerste instantie een aanmaning ontvangen. Als je binnen de nieuwe termijn wederom geen aangifte doet krijg je een verzuimboete. Deze begint bij €385 en kan oplopen tot €5.514.

Deze bedragen zijn vanaf 1 januari 2021 behoorlijk naar boven bijgesteld. Zonder fiscaal partner hoef je geen belasting over je vermogen te betalen tot €50.000 (2021). Met fiscaal partner is er een bedrag van €100.000 vrijgesteld van belasting (2021). Ter vergelijking: voor het belastingjaar 2020 (en voor je huidige aangifte) gaat het om € 30.846 en € 61.692. Voor gepensioneerden gelden andere bedragen. Het gaat hierbij om het totaal van je bezittingen en schulden. Lees daar hier meer over.

Ja, voor overledenen moet er ook belastingaangifte worden gedaan. Hiervoor moet je een ander aangifteformulier gebruiken. Op de site van de Belastingdienst lees je hier meer over.

De Belastingdienst stuurt nadat je aangifte hebt gedaan een voorlopige aanslag waarin staat hoeveel belasting je moet betalen of zal terugkrijgen. De voorlopige aanslag wordt pas definitief na de controle van de belastingaangifte.

Of je aangifte moet doen als startend ondernemer hangt voornamelijk af van de winst die je maakt, de zelfstandigheid van je organisatie en het aantal uren dat je er aan besteedt. Op deze website vind je of jouw werkzaamheden moet aangeven.

Wie voor 8 mei 2021 aangifte doet, krijgt in principe voor 1 juli 2021 bericht. Doe je na 8 mei aangifte dan krijg je binnen 3 maanden bericht. In de brief staat het bedrag dat je moet betalen of krijgt uitgekeerd. 

Hulp nodig bij, of vragen over jouw belastingaangifte?

Op Finfin van Adfiz stel je eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland. Je krijgt snel antwoord!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Belastingaangifte

"Belastingaangifte: leuker kunnen we het wél maken"

Maak van jouw aangifte een feestje

Deel deze
pagina

8
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?