Geld besparen op de autoverzekering

Lees de tips en sluit niet zomaar een autoverzekering af

 Print

Als je een auto hebt, ben je wettelijk verplicht om minimaal een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) af te sluiten. Deze verzekering dekt de schade van anderen als jij een aanrijding veroorzaakt. Maar misschien wil je meer risico’s afdekken. Je eigen schade, rechtsbijstand of schade aan inzittenden. Je autoverzekering kan hierdoor veel geld kosten. Zorg dat je hier verstandig mee omgaat. Wat zijn de mogelijkheden en hoe kun je geld besparen? Lees de vijf tips!

Ga bij de keuze voor een autoverzekering niet alleen af op de prijs. Een dure autoverzekering is niet per definitie beter. Net als dat een goedkope autoverzekering niet altijd slechter is. Er zijn grote verschillen tussen wat de ene autoverzekering wel dekt en de ander niet. Kijk daarom ook goed naar de polisvoorwaarden, zodat jouw verzekering aansluit bij jouw eisen en wensen.

Prijs

De hoogte van je premie bepaalt de verzekeraar op basis van:

  • de waarde van je auto
  • het gewicht van je auto
  • het aantal kilometers dat je rijdt
  • je leeftijd
  • je woonplaats
  • de bonus/malus-ladder
  • de gekozen dekkingen

Voorwaarden

Voor je een autoverzekering afsluit, wil je graag weten tegen welke polisvoorwaarden je dit doet. Zo weet je precies waarvoor je bent verzekerd. Let daarom ook vooral op de kleine lettertjes. Vergelijk de verschillende autoverzekeringen op de 8 belangrijkste polisvoorwaarden en bepaal wat voor jou van belang is. Zo kun je een goede vergelijking maken tussen verschillende autoverzekeringen en de best passende autoverzekering vinden.

Kwaliteit

Niet alle verzekeraars werken hetzelfde. Heb je een aantal autoverzekeringen gevonden die goed aansluiten bij jouw wensen en eisen? Leg deze verzekeringsmaatschappijen dan eens naast elkaar en zoek uit hoe zij bekend staan. Niet alleen moeten de voorwaarden een goede dekking bieden, je wilt ook dat de schadeafhandeling en uitkering soepel verloopt, dat je klantvriendelijk wordt geholpen, dat de verzekeraar goed bereikbaar is en dat je gemakkelijk wijzigingen kunt doorgeven.

Misschien kun je via mensen in je omgeving of via internet achterhalen wat de ervaringen van anderen over de maatschappijen zijn. Je kunt ook contact met ze opnemen, zodat je zelf kunt ervaren hoe je wordt behandeld. Natuurlijk kun je ook een onafhankelijk adviseur raadplegen. Zij hebben veel ervaring met de handelwijze van verschillende verzekeraars.

Als je een autoverzekering afsluit, besteed je veel aandacht aan de juiste keuze. De juiste dekking voor een scherpe prijs. Maar is die autoverzekering een jaar later nog steeds de juiste keuze? Het kan je veel opleveren om je autoverzekering regelmatig met andere aanbieders te blijven vergelijken. In de loop van de tijd verandert er veel. Je auto wordt ouder, premies veranderen en iedere verzekeraar beoordeelt je opgebouwde schadevrije jaren weer anders. Er zijn dus genoeg redenen om regelmatig je autoverzekering te vergelijken en te kijken of je premie lager kan of de dekking beter passend. Overstappen kan dus heel voordelig zijn.

Wanneer je je autoverzekering onderbrengt bij een onafhankelijk financieel adviseur, kan hij de mogelijkheden voor jou bekijken en je regelmatig adviseren over de best passende autoverzekering.

Veel eigenaren van een auto zijn dubbel verzekerd, zonder dat ze het zelf in de gaten hebben. Kijk daarom, vooral bij het afsluiten van aanvullende verzekeringen, of je voor deze dekking al niet bent verzekerd via een andere verzekering.

Enkele voorbeelden:

- Een inzittendenverzekering sluiten veel mensen af voor de passagiers in hun auto. Maar de passagiers vallen al onder de WA-dekking van je auto. Een inzittendenverzekering is vooral nuttig voor jou als bestuurder, als je zelf het ongeluk hebt veroorzaakt. Als bestuurder ben je voor eigen letselschade niet verzekerd via je WA-verzekering.

- Heb je al een rechtsbijstandverzekering? Controleer dan of daar een verkeersdekking in zit. Je hoeft deze dan niet bij je autoverzekering af te sluiten.

- Heb je een pechhulp verzekering afgesloten, dan is lid zijn van de ANWB vaak overbodig. Maar het kan ook zijn dat je nog recht hebt op mobiliteitsservice via je autodealer. Vraag of kijk dan goed na wat er binnen deze regeling valt en verzeker daarnaast alleen dat wat jij nodig hebt. Zit er bijvoorbeeld ook een buitenlanddekking bij?

Neem je verzekeringen regelmatig onder de loep

Dubbel verzekerd zijn kun je alleen voorkomen door regelmatig de voorwaarden van je verzekeringen met elkaar te vergelijken. Is er iets aangepast, voor welke dekkingen ben je verzekerd, wat valt er precies onder welke dekking? Vind je het lastig om dit zelf te beoordelen of bij te houden, laat een onafhankelijk financieel adviseur je verzekeringspakket dan eens scannen.

Heb je een auto die je lange tijd niet gebruikt, dan is het mogelijk om je auto te laten schorsen. Je verklaart dan dat je niet meer met je auto op de openbare weg komt. In dat geval hoef je geen wegenbelasting meer te betalen, geen autoverzekering af te sluiten en je auto heeft geen APK-keuring nodig.

Je geschorste auto mag alleen op je eigen terrein of in een autostalling staan. Bedenk wel wat de risico’s zijn voor eventuele schade. Als je geen verzekering hebt afgesloten, is je auto daar namelijk ook niet voor verzekerd. Weet ook dat je bij schorsing geen schadevrije jaren opbouwt. Bepaal voor jezelf welke risico’s je loopt of laat je onafhankelijk adviseren.

Bij het verkopen van je auto of het total-loss raken ervan, kun je je autoverzekering stopzetten. Vaak heb je al premie betaald voor de maand of het jaar. In dat geval zit je dus met een restantpremie. Deze restantpremie kun je terugvragen bij je verzekeraar. Soms zijn daar kosten aan verbonden. Het kan daarom slimmer zijn om het restant van je premie te gebruiken voor een nieuwe autoverzekering. Overleg dit van tevoren.

Meer tips? In de polisvoorwaarden van je autoverzekering staan verschillende dekkingen. Iedere autoverzekeraar vult zelf in hoe deze dekking wordt gehanteerd. Vergelijk ze met elkaar en lees de 8 belangrijkste polisvoorwaarden

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

De 8 belangrijkste polisvoorwaarden

Deel deze
pagina