Inzittendenverzekering

 Print

Waarom een inzittende verzekering?

Een inzittendenverzekering is vooral nuttig voor jou als bestuurder, als je zelf het ongeluk hebt veroorzaakt. Jouw passagiers zijn automatisch verzekerd via jouw WA-verzekering. Ben je dus zelf schuldig aan een ongeluk, dan vergoedt je WA-verzekering wel de kosten voor je passagiers, maar niet die van jou als bestuurder. Zelfs niet als je het ongeluk hebt veroorzaakt door overmacht (je krijgt bijvoorbeeld een hartaanval achter het stuur). Is een ander schuldig bij een ongeval, dan vergoedt zijn of haar WA-verzekering de schade voor zowel jouw passagiers als jou als bestuurder.

Houd er rekening mee dat een WA-verzekering pas uitkeert wanneer duidelijk is wie er schuldig is aan het ongeval. Het kan dus even duren voor de uitkering van het schadebedrag plaatsvindt. Een inzittendenverzekering kijkt niet naar wie er schuldig is en keert direct uit.

Een inzittendenverzekering kun je alleen in combinatie met een autoverzekering van dezelfde verzekeringsmaatschappij afsluiten. Er bestaat een schade inzittendenverzekering en een ongevallen inzittendenverzekering:

Schadeverzekering inzittenden

De schadeverzekering inzittenden keert uw daadwerkelijke schade (met een bepaald maximum) na een ongeluk uit, ook als er geen sprake is van invaliditeit of dood. Het kan gaan om letselschade, schade aan spullen in de auto, gederfde inkomsten, smartengeld, derving van levensonderhoud en uitvaartkosten.

Ongevallenverzekering inzittenden

Als u in de auto door een aanrijding (algehele) blijvende invaliditeit oplopen of als iemand overlijdt, keert de ongevallenverzekering inzittenden een vooraf vastgesteld bedrag uit.

TIP: Uiteraard kan het zijn dat je voor bepaalde kosten ook al bent verzekerd via een andere verzekering: je zorgverzekering, overlijdensrisicoverzekering of uitvaartverzekering. Kijk voor je een inzittendenverzekering afsluit waarvoor je al bent verzekerd en welke risico’s je loopt.

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

5 bespaartips op een autoverzekering

Deel deze
pagina

2
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?