Veel eigenaren van een auto zijn dubbel verzekerd, zonder dat ze het zelf in de gaten hebben. Kijk daarom, vooral bij het afsluiten van aanvullende verzekeringen, of je voor deze dekking niet al bent verzekerd via een andere verzekering.
Enkele voorbeelden:
- Een inzittendenverzekering sluiten veel mensen af voor de passagiers in hun auto. Maar de passagiers vallen al onder de WA-dekking van je auto. Een inzittendenverzekering is vooral nuttig voor jou als bestuurder, als je zelf het ongeluk hebt veroorzaakt. Als bestuurder ben je voor eigen letselschade niet verzekerd via je autoverzekering. Toch heb je mogelijk al voldoende dekking via andere verzekeringen. Bijv. je zorgverzekering, overlijdensrisicoverzekering, of een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
- Heb je al een rechtsbijstandverzekering? Controleer dan of daar een verkeersdekking in zit. Je hoeft deze dan niet bij je autoverzekering af te sluiten.
- Ben je lid van de ANWB of Route Mobiel? Een verzekering voor pechhulp kan dan overbodig zijn. En soms heb je ook nog recht op mobiliteitsservice van je autodealer. Vraag of kijk goed na wat er binnen deze regeling valt. Zit er bijvoorbeeld ook een buitenlanddekking bij?
- Het kan ook zijn dat je meer betaalt voor je huidige autoverzekering dan nodig is. Als je situatie is gewijzigd, bijvoorbeeld omdat je auto ouder is geworden, kan het zijn dat je een minder uitgebreide verzekering wilt.
Dubbel of oververzekerd zijn kun je alleen voorkomen door regelmatig de voorwaarden van je verzekeringen met elkaar te vergelijken met je persoonlijke situatie. Is er iets aangepast, voor welke dekkingen ben je verzekerd, wat valt er precies onder welke dekking?
TIP: Vind je het lastig om dit zelf te beoordelen of bij te houden, laat een onafhankelijk financieel adviseur je verzekeringspakket dan eens scannen.