Bonus malus

 Print

Autoverzekeraars geven korting voor schadevrije jaren. De hoogte van deze zogenaamde no-claim korting vind je terug in de bonus/malus-ladder. Hoe hoger je staat, hoe lager je premie. Voor ieder schadevrij verzekerd jaar ga je één trede omhoog (de bonus). Maar veroorzaak je schade, dan val je vaak meerdere treden terug (de malus). Het kan zelfs zijn dat je op een negatief aantal schadevrije jaren uitkomt, waardoor je vaak een toeslag op de premie moet betalen. Let op! Iedere autoverzekeraar hanteert zijn eigen korting op de bonus/malus-ladder. De goedkoopste verzekering kan daarom na één schade weleens een van de duurdere verzekeringen zijn.

Heb je meerdere jaren schadevrij gereden met een lease auto, dan kun je een verklaring opvragen bij de leasemaatschappij of je werkgever. De verzekeraar is echter niet verplicht om deze verklaring te accepteren. Informeer hier van tevoren goed naar.

TIP: Heb je schade, maar gaat het om een laag bedrag, dan kan het verstandig zijn om de schade zelf te betalen. Zo voorkom je het verlies van schadevrije jaren en daarmee het stijgen van je premie. Bij een laag schadebedrag is de premieverhoging uiteindelijk namelijk vaak hoger dan de kosten van het herstel.

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

5 bespaartips op een autoverzekering

Deel deze
pagina

0
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?