Aflossingsvrije hypotheek
Welke risico's zijn er?
Wat zijn de risico's?
We zetten ze voor je op een rij
Er lopen in Nederland bijna drie miljoen aflossingsvrije hypotheken. Deze hypotheekvorm kent wel enkele risico’s. Die zetten we hier voor je op een rij:
Wil je aan het einde van de looptijd de hypotheek aflossen, dan kan dit door middel van eigen geld. Het komt echter vaak voor dat huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek over onvoldoende eigen middelen beschikken om de lening af te betalen: gemiddeld komen zij €83.000 te kort om hun hypotheeklening af te lossen. Is dit bij jou ook het geval, dan moet er gezocht worden naar alternatieve mogelijkheden
Aan het einde van de looptijd is het in veel gevallen mogelijk om de hypotheek te verlengen, maar niet altijd. Of de hypotheekverstrekker akkoord gaat met verlenging is afhankelijk van jouw inkomen aan het einde van de looptijd. Voor veel mensen geldt dat zij tegen het eind van de looptijd van de hypotheek tegen hun pensioendatum aanzitten. Ook nu wordt getoetst op inkomen. Is jouw inkomen ontoereikend, dan is verlengen niet mogelijk en is de kans aanwezig dat je je woning moet verkopen om de lasten af te betalen.
Na 30 jaar vervalt de hypotheekrenteaftrek. Dit betekent simpel gezegd dat je bruto maandlasten nu je netto maandlasten worden. De hypotheek valt onder box 3 waardoor er strenger wordt getoetst op het inkomen.
Wil je jouw aflossingsvrije hypotheek oversluiten, dan is de kans groot dat de hypotheek niet voor 100% aflossingsvrij blijft. Is de waarde van jouw nieuwe woning bijvoorbeeld hoger dan de waarde van je oude woning, dan moet je over de overwaarde verplicht gaan aflossen. Bij de meeste geldverstrekkers en onder NHG (Nationale Hypotheek Garantie) geldt bovendien dat maximaal 50% van de woningwaarde aflossingsvrij gefinancierd mag worden.
Kan de hypotheek niet verlengd worden, is oversluiten onmogelijk en beschik jij niet over voldoende eigen middelen? Dan kan je hypotheekverstrekker jou verplichten de woning te verkopen.