Aflossingsvrije hypotheek

Wat is het?

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Pensioen na scheiding

Lees hier de voor- en nadelen

 Print

Wie nu een huis koopt en financiert door middel van een hypotheek, kiest over het algemeen voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Voor wie echter vóór 1 januari 2013 een huis kocht waren er ook andere hypotheekvormen aantrekkelijk. Eén daarvan is de aflossingsvrije hypotheek.

De aflossingsvrije hypotheek in het kort

  • Tijdens de looptijd van de aflossingsvrije hypotheek (meestal 30 jaar) hoef je niets af te lossen aan de hypotheekverstrekker.
  • Je betaalt alleen maandelijks rente over de hypotheeklening. Deze rente is (deels) aftrekbaar.
  • Na afloop van de looptijd van de hypotheek is het hypotheekbedrag in de meeste gevallen opeisbaar door de hypotheekverstrekker. Verlengen is soms mogelijk, maar alleen onder bepaalde voorwaarden.

Andere hypotheekvormen

Voorbeelden van andere hypotheekvormen die voor 1 januari 2013 regelmatig werden afgesloten zijn de beleggings- en spaarhypotheek. Ook deze hypotheekvormen kennen geen aflosverplichting gedurende de looptijd. Het verschil met de aflossingsvrije hypotheek is echter dat er, in tegenstelling tot bij de beleggings- en spaarhypotheek, geen vermogen wordt opgebouwd waaruit bij het aflopen van de looptijd de hypotheek (deels) kan worden afgelost. Eist de hypotheekverstrekker het hypotheekbedrag bij het einde van de looptijd op, dan moet je dit op een andere manier oplossen. Hier lees je meer. 

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.


Aflossingsvrije hypotheek

Denk na over de risico's!

Deel deze
pagina

0
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?